Ulm/Neu-Ulm: middeleeuw en moderne geschiedenis

De mensen in Ulm zijn moedig: naast de eerwaarde Münster bouwt men het moderne, witte stadhuis, naast het historische stadhuis komt de stadsbibliotheek als glazen piramide te staan en in het midden de moderne gebouwen. Mag dit? Heeft dit stijl?

Natuurlijk kan het. Ulm is niet saai en de stad gaat met de tijd. Ulm aan de ene kant van de rivier Donau en Neu-Ulm als zuster aan de andere kant in Beieren: een combinatie van tradities en moderne, historische bezienswaardigheden als de Münster met de hoogste kerktoren ter wereld, de romantische wijk van de vissers en looiers met kleine bruggen en smalle steegjes. De „staatliche Bundefestung“ staat in contrast met de highlights van mondaine architectuur zoals het driehoekige warenhuis in de buurt van de Münsterplatz of de Kunsthalle Weishaupt in Neue Mitte en de glazen bibliotheek in vorm van een piramide op het marktplein. 

Kunst en cultuur veel facetten tonend

Veelzijdig zijn ook de veelzijdige kunst en cultuur uit alle epochen in de gerenommeerde musea van de dubbele stad. Het assortiment bevat de 32.000 jaar oude „Löwenmenschen“, pronkstukken uit de middeleeuwen van Multscher en Syrlin tot kunstwerken uit de 20e eeuw van onder andere Picasso, Warhol, Macke, Kollwitz en Scharff.

Bruisende feesten

De mensen in Ulm en Neu-Ulm kunnen ook bruisend feesten. Highlight is het weekend van de „Ulmer Schwörmontag met de waterparade „Nabada“ en de „Lichterserenade“ op de Donau (juli), het internationale Donaufeest (op de twee jaar in juli / augustus) en de Ulmer Kulturnacht (september). Beschouwelijk maar niet minder bijzonder is de tijd van de kerstmark in Ulm met meer dan 100 kraampjes aan de voet van de Ulmer Münster.  De kerstmarkt lijkt wel een stad in de stad.

Door het water

Ook voor de vrije tijd bent u in Ulm / Neu-Ulm aan het juiste adres: een kleine keuze uit het brede aanbod zijn een bootvaart op de Donau, een bezoek in het dierenpark met glazen tunnel door het aquarium, klooster Wiblingen met de prachtige bibliotheek en basiliek en diverse parken en tuinen.

Kijk hier en kijk da

Een belevenis zijn ook de begeleide rondleidingen door de Donau-stad met klassieke rondleidingen voor de historische binnenstad en de Ulmer Münster. Tevens worden gethematiseerde rondleidingen met een bijzonder karakter aangeboden: bijvoorbeeld „middeleeuw en moderne geschiedenis“, een rondleiding door de architectuur en geschiedenis van historische gebouwen en tijdens een rondleiding met de stedelijke muzikanten door de binnenstad van Ulm met anekdotes en muziek uit de middeleeuwen.

De juiste plek voor uw vergadering

Het wordt vaak tegen ons gezegd: Ulm is een perfecte locatie voor vergaderingen en congressen. In de Donauhalle, in het Congress Centrum, in de ratiopharm arena, in het Edwin-Scharff-Haus en in de vele hotels kunt u kiezen uit een ruime keuze van zalen en locatie met moderne vergadertechnieken.

Ulm is ook een stad van beurzen en tentoonstellingen. Het beursterrein aan de Donau is locatie voor regionale, internationale en Europese evenementen en shows.

Ulm