Pforzheim. De goudstad. Het Zwarte Woud.

De markgraaf Karl Friedrich von Baden was 250 jaar geleden de oprichter van de ‚Manufaktur für Schmuck und Uhren‘ (manufactuur voor sieraden en horloges). Uit de voormalige badische residentiestad Pforzheim werd de bekende stad van sieraden en horloges.

Waar vroeger de kleine ambachtsbedrijven gezaagd, geslagen en gesoldeerd hebben ontstond voor de vestiging van nationale en internationale goudsmeden een eenmalig sieradencentrum. Pforzheim is de stad van de drie rivieren met tal van fiets- en wandelwegen en een gevarieerd cultureel aanbod.

Het sieradenmuseum Pforzheim is het enige museum over de geschiedenis van de sieraden. Ongeveer 2000 tentoonstellingsobjecten tonen sierkunst uit vijfduizend jaren. De bezoekers van het museum zien kostbaarheden uit de antieke, de renaissance en de art nouveaux en een unieke collectie moderne sieraden vanaf 1960.

Ook een verzameling van klokken en etnografische sieraden zijn te zien. Wisseltentoonstellingen belichten thematische aspecten.

De „Schmuckwelten“ (sierwereld) Pforzheim presenteert in een beleveniswereld de fascinatie van goud en edelstenen. Talrijke attracties zoals de sterrenlift, een muur uit goud en 5000 mooie mineralen uit de hele wereld wachten op de bezoeker.

In het techniekmuseum van de sier- en klokkenindustrie Pforzheim kunnen de bezoekers meer ervaren over de productie van sieraden. Vele machines kunnen nog geactiveerd worden.

Het meet beduidende gebouw van Pforzheim is de Schlosskirche St. Michael met het imposante romaanse Westwerk. Bijgezet zijn hier de badische markgraven en groothertogin Stephanie, de adoptiefdochter van Napoleon.

Direct ernaast is het „Museum Johannes Reuchlin“ gehuisvest. Het is het levenswerk van de meest bekende zoon van de stad Pforzheim, Europese humanist en taalwetenschapper Johannes Reuchlin.

Pforzheim is een stad voor iedere leeftijd en iedere smaak. Beleef het tijdens uw stedenreis.

Pforzheim