Mannheim – stad, land en twee rivieren

Mannheim is een stad van de contrasten en de bewoners zijn trots erop. Plezier aan het leven, bedrijfsleven, inspiratie: wie een bezoek aan Mannheim brengt komt van alles tegen, behalve verveling. Johannes Wolfgang von Goethe zei over de stad „eender en helder gebouwd“ en bedoelde daarmee het arrangement van de binnenstad in de vorm van een schaakbord, zogenaamde kwadraten.

„Eender en helder“ is Mannheim nog steeds – maar net zo spannend en geconstateerd. Mensen uit 170 naties wonen hier tussen Rhijn en Neckar. Het is dus vanzelfsprekend dat Mannheim veelzijdig en kleurig is.

Hoe creatief de mensen in Mannheim zijn begrijpt men, als men na de uitvindingen kijkt: auto, fiets en tractor werden hier bedacht. Dario Fontanella creëerde hier in 1969 het spaghetti-ijs. Het traditionele ijssalon presenteert nog steeds de meest bijzondere ijssoorten. De smaken zij hier erg divers, Turks, chinees, Indisch, Italiaans of Grieks zijn maar een keuze. Een kleurige creatieve keuken ontmoet in Mannheim enkele sterrenrestaurants als het „Adamor“ en de „Axt“. Net zo gevarieerd zijn de winkelstraten. In heel Duitsland is Mannheim als winkelstad bekend. Traditionele bedrijven als de „engelhorn Häuser“ en echte tips wachten op de nationale en internationale klanten. 

Internationale industriële ondernemingen als Bilfinger en ABB hebben hun Duits hoofdkantoor in Mannheim. Voor de medewerkers biedt de stad aantrekkelijke werkplekken en een breed vrijetijdsaanbod. Mannheim is gelegen tussen de twee rivieren Rhijn en Neckar en bestaat ten twee derde uit openbaar groen. Het Luisenpark is het grootste park in de stad en behoord tot de mooiste van Europa. Op een terrein van 50 voetbalvelden toont het park verschillende natuurwerelden en is toneel voor culturele evenementen.

Cultuur is een belangrijk element in Mannheim: musea en kunsttentoonstellingen, theater, muziek en veel meer. Het Reiss-Engelhorn-Museum, de kunsthal, het Technomuseum en het Nationaltheater zijn maar enkele bekende namen in de stad.

Bovenregionaal bekend zijn de talrijke concerten, evenementen en events. Het nachtleven is kleurig en beïnvloed van de veelzijdige muziek scene. De Popakademie, de eerste Duitse hogeschool voor popmuziek en muziekeconomie is ook buiten Duitsland bekend.

Daarnaast heeft Mannheim tal van mogelijkheden om actief te zijn. De titel „meest actieve stad van Duitsland“ kreeg Mannheim 2010 tijdens de Mission Olympic uitgereikt. 135 overdekte sportplaatsen, 83 kegelbanen, zes midgetgolfterreinen en acht biljartzalen, een motor- en zweefvliegveld zijn maar een keuze van het aanbod. Het Luisenpark is geschikt voor de hele familie, het Herzogenriedpark bevalt voornamelijk sporters. Maar ook als u liever toeschouwer van een sportevenement bent, bent u hier aan het juiste adres. In de SAP-arena zijn onder andere de Mannheimer Adler en de Rhein-Neckar-Löwen thuis.

In Mannheim kan men de voordelen van een mega-city genieten zonder files en lange heenreizen. De bezienswaardigheden zijn centraal gelegen vlak bij de watertoren, het kenmerk van Mannheim, gebouwd in de art noveau stijl. Mannheim heeft een uitgebalanceerd programma te bieden. 

Mannheim