Heilbronn – leefbare stad aan de Neckar

De stad Heilbronn is met 125.000 inwoners het centrum van de regio Heilbronn-Franken. Heilbronn is bereikbaar via de snelwegen A6/E50 en A81/E41 – een optimale verbinding met de Europese wegen.

Voor he teerst 741 als „villa Helibrunna“ genoemd is het stad tegenwoordig bekend als stad van het schouwspel „Das Käthchen von Heilbronn“ van Kleist. De stad met veel openbaar groen is gelegen aan de Neckar en nog steeds in ontwikkeling. Ter gelegenheid van de Bundesgartenschau (bondsduitse tuinbouwtentoonstelling) in 2019 word in het nieuwe stadsdeel Neckarbogen een veelzijdig parkplantsoen ontwikkeld. De bedoeling is de aanleg van stedelijke natuurruimtes langs de Neckar.

In het hart van het Neckarpark staat het Science Center „experimenta“. Deze studiewereld voor technici en natuurwetenschapper is een aantrekkelijke bestemming voor de hele familie. Op het programma van een stedenreis naar Heilbronn moet een havenrondvaart „stad aan het water“ staan. Deze stadrondleiding op de Neckar biedt een nieuw zicht op de stad. Het middelpunt is de rivier ook tijdens tal van evenementen. Highlights als het Neckarfeest of evenementen op de Neckarbühne zijn bekend bij gasten uit de hele wereld. Ook vrienden uit de partnerstad Béziers in Languedoc-Roussillon komen sinds 1965 regelmatig naar Heilbronn.

Heilbronn is de hoofdstad van de wijnbouw in Württemberg en het centrum van de grootste rode wijnregio in Duitsland. De wijn komt u in Heilbronn op vele plaatsen tegen, bijvoorbeeld in de „Wein Villa“ en tijdens een wandeling op de Wein Panorama Weg. Tijdens het Heilbronner Weindorf worden jaarlijks tien dagen in september de wijnen uit de regio Heilbronn gepresenteerd.

Tijdens een wandeling door de stad komt men langs de bezienswaardigheden van de voormalige residentiestad: de astronomische kunstklok siert het oude stadhuis op het marktplein, de Kilianskirche met de renaissancetoren word versierd door een laatgotisch hoogaltaar. De historisch gereconstrueerde Deutschhof is tegenwoordig cultuurcentrum met de stedelijke musea en het huis van de stadgeschiedenis. Moderne kunst met wisselende tentoonstellingen is in de Kunsthalle Vogelmann te vinden.

Cultuur op hoog niveau biedt het theater met Großem Haus en Komödienhaus alsmede het zwemmende toneel Theaterschiff op de Neckar. Het concert- en congrescentrum Harmonie is plek voor meetings en vergaderingen maar ok van concerten van bijvoorbeeld het Württembergische Kammerorchester Heilbronn of het Heilbronner Sinfonieorchester.

Heilbronn is ook winkelstad. Moderne binnensteden kruisen elkaar in het centrum op de nieuwe Kiliansplatz. Naast moderne winkelcentra heeft de stad tal van goed gesorteerde speciaalzaken te bieden. Aan de Peripherie staan grootschalige parkeergarages met meer dan 3.000 parkeerplaatsen ter beschikking. De binnenstad is binnen enkele minuten te voet bereikbaar. Bijzondere evenementen zijn de traditionele kerstmarkt in de adventstijd, de winkelzondag in oktober met het thema „jazz & winkelen“ en de sportieve evenementen met start- en eindpunt in Heilbronn als de Heilbronner Trollinger-Marathon in mei en de CityTriathlon Heilbronn in juni.

Heilbronn