Freiburg

Freiburg is verwend door de zon en gelegen in de groene uiteinden van het Zwarte Woud. Het combineert zuidelijk flair met een positief levensgevoel.

De historische binnenstad is tevens het vieve centrum van Freiburg. Hier genieten de bewoners net als de gasten van een glaasje Weißburgunder bij een eten uit de badische keuken – bij voorkeur in een cafétje of Gartenwirtschaft. Bijzonder voor deze stad zijn de „Bächle“- kleine waterlopen die in stenen montuur door de straten en steegjes slingeren. Het is dus een echte service, tijdens het winkelen even een pauze te maken en de voeten in het water van de Bächle af te koelen. De fiets is een van de meest gebruikte vervoersmiddel in deze stad, die nog meer sport te bieden heeft: golfbanen, sport- en tennisterreinen, thermale baden, wandelwegen, uitmuntende fietsroutes – Freiburg, een van de meest groene steden in Duitsland, is actief te beleven.

Bezienswaardigheden

Het kenmerkende gebouw van de stad is de Freiburger Münster, met een toren volgens de gotische architectuur. Langs de Münster en op de ruime Münsterplatz ontdekken de bezoekers de betoverende steegjes en indrukwekkende gebouwen in de historische binnenstad. De levendige en fleurige weekmarkt naast de Münster schitterend in een pittoreske coulisse.

Vanaf de Schlossberg – binnen 3 minuten met de nieuwe Schlossbergbahn of in een kwartier lopend te bereiken – heeft men een geweldig uitzicht op de stad en de omgeving tot het Zwarte Woud.

Kunst en cultuur

Freiburg is een kunststad: Het theater Freiburg is het middelpunt van de theater- en cabarettoneel met uitstekende glorie. In het concerthuis brengen klassieke ensembles een bezoek. Het „Freiburger Barock Orchester“ hoort net zo bij deze stad als de getalenteerde jonge muzikanten uit de hele wereld, die wegens de uitstekend hogeschool voor muziek naar het Zwarte Woud komen. Het cultuur- en nachtleven word opgefrist door het internationale Zelt-Musik-Festival en een veeltal kleine tonelen in clubs en kroegen.

Culinair Freiburg

Eind april begint het culinaire hoofdseizoen in Freiburg, de Duitse stad met de meeste zonuren en wijnstokken. Bijna alle restaurants serveren twee maanden de „koninklijke groente“: asperges van de Tuniberg. Erbij schenkt men een glas witte wijn uit dezelfde regio. Een andere specialiteit uit Freiburg is het „Badisch Ochsenfleisch“, geserveerd met mierikswortelsaus, rode biet en aardappelen. Erg geliefd ook  „Leberle mit Brägele“ (lever met gebakken aardappelen) en „Schäufele“ (varkens rookvlees) met spek en zuurkool.

In de omgeving

Freiburg is het ideale vertrekpunt voor daguitjes in het Hochschwarzwald. De Freiburgs bergtop van het Zwarte Woud is met het openbaar vervoer goed bereikbaar en gerechtvaardigd „Schauinsland“ genoemd. Onder andere door de kabelbaan een van dé bestemmingen voor een dagje uit. Families en fans van achtbanen moeten een bezoek brengen aan het Europa-Park on Rust, het grootste attractiepark van Duitsland. Net zo makkelijk te bereiken zijn de bestemmingen in Zwitserland en het Elzas zoals Bazel, Straatsburg, Colmar en Mulhouse. 

Freiburg