De „waaierstad“ Karlsruhe – gewoon uniek

Karlsruhe werd ongeveer 300 jaar geleden voor markgraaf Karl-Wilhelm von Baden opgericht. Volgens de legende droomde hij des nachts van een stervormige stad. De idee van een „waaier“ was geboren.

Op 17 juni 1715 werd de eerste steen van de huidige waaierstad Karlsruhe gelegd. Het centrum wordt gevormd door het barokke residentie kasteel met zijn 32 stervormige straten. Deze vorstelijke badische residentie inspireerde Voltaire, Goethe, Napoleon en Heinrich von Kleist. Van begin af aan was Karlsruhe een stad zonder muren en dus open voor zijn gasten. Tot heden is hieraan niets veranderd.

De unieke grondtekening van de stad – met de waaiers – was spectaculair in de wereld. Bouwmeester Weinbrenner is verantwoordelijk voor de talrijke klassieke gebouwen. 1823 werd de Piramide gebouwd, het kenmerkende gebouw van de stad. 1825 opende de technische hogeschool, tegenwoordig bekend als KIT - Karlsruher Institut für Technologie. In 1950 kwam het hoogste federale gerechtshof in de huidige Bondsrepubliek Duitsland naar Karlsruhe, een jaar later ook het constitutionele gerechtshof. Karlsruhe werd thuis van de bondsduitse rechtsspraak. Sinds de Bundesgartenschau (nationale tuintentoonstelling) 1967 is Karlsruhe „Großstadt im Grünen“ (grote stad in het groen) en werkt hier verder aan.

De grondtekening beloofd een leven aan de zonnige kant van het leven en de stad met 300.000 inwoners komt deze belofte na. Op meer dan 800 hectares parken en tuinen vindt men een combinatie van lifestyle, uitstekende sfeer en zuidelijk klimaat. Sinds meer dan 50 jaar is Karlsruhe symbool voor de moderne democratische rechtsstaat Duitsland. Vele belangrijke beslissingen zijn „Karlsruher Urteil“ en men kijkt naar Karlsruhe als er aldus uitgesproken wordt.

Karlsruhe