Vervoer met de auto

Het zuidwesten van Duitsland heeft een uitstekend wegennet dank zij de snelwegen.

Mercedes-Benz Museum in Stuttgart
Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

Voor de auto bestaat geen kilometerheffing. De bestuurder moet te allen tijde in het bezit zijn van een geldige rijbewijs, autopapieren en een bewijs van de dekking door een verzekering. De veiligheidsgordel is in Duitsland verplicht op alle zitplaatsen. Bellen tijdens het rijden is uitsluitend doormiddel van een hands-free voorziening voor een mobile telefoon toegestaan. De bestuurder moet minimum 18 jaar oud zijn.

De snelheidslimiet voor auto’s buiten de bebouwde kom is 100 km/uur, voor auto’s met aanhanger 80 km/uur. Binnen de bebouwde kom is de limiet 50 km/uur. Op de snelweg is de aanbevolen snelheid 130 km/uur, voor auto’s met aanhanger geld een maximum snelheid van 80 km/uur.

Autoverhuurbedrijven zijn in alle grotere plaatsen en steden, in de buurt van luchthavens, stations en grotere hotels te vinden. Zij hebben een breed aanbod van kleine tot grotere auto’s, cabrioletten en sportauto’s van Porsche of Mercedes-Benz. In het weekend zijn vaak speciale aanbiedingen verkrijgbaar.

Belangrijke informatie: om de levenskwaliteit in de steden te verbeteren en het milieu te beschermen bestaan er in 32 Duitse steden de zogenaamde milieuzones. In deze zones (vaak de stadscentra) mogen uitsluitend voertuigen met een milieuvignet rijden. Deze vignet is verkrijgbaar online via http://www.milieuvignet-duitsland.nl/nl/milieuvignet.html.