Toeristische routes

"Ooit leidden alle wegen naar Rome" volgens een bekend spreekwoord. Voor Baden-Württemberg is dit maar bepaald geldig. Een aantal van de mooiste toeristische routes verlopen op oude romeinse straten en langs handelswegen. Onze mooiste toeristische routes leiden niet via de Alpen maar door het mooie landschap en langs bezienswaardigheden van Baden-Württemberg.

Badische Weinstraße

De ca. 160 km lange Badische Weinstraße die zich uitstrekt van Baden-Baden door de Ortenau, de Kaiserstuhl en via het Markgräflerland tot Weil am Rhein leidt tot plaatselijke horeca en excellente wijnen uit deze regio’s.

Burgenstraße

Meer dan 90 burchten en kastelen staan langs de Burgenstraße van Mannheim via Nürnberg tot naar Praag. Tot de meest aantrekkelijke gedeeltes behoren het Neckartal en de valleien van Jagst en Tauber in Baden-Württemberg, die genoemd zijn in werken van Riemenschneider, Grünewald, Stoss, Visher en Dürer.

Deutsche Fachwerkstraße

Het baden-württembergische gedeelte van de Deutschen Fachwerkstraße, leidde tot nu toe van de Neckar tot in het Zwarte Woud en is nu verlengd tot aan het Bodenmeer. In Baden-Württemberg verloopt de Deutsche Fachwerkstraße inmiddels langs 23 romantische vakwerksteden.

Hohenzollernstraße

Burg Hohenzollern, Schloss Sigmaringen, Schloss Haigerloch en Wasserschloss Glatt – deze en andere indrukwekkende burchten en kastelen staan de gasten langs de Hohenzollernstraße te wachten. Net als parels op een ketting rijgen culturele en historische bezienswaardigheden, musea en steden aan een. Zij bieden aan de bezoekers allemaal tal van mogelijkheden ter verkenning van de geschiedenis van de Hohenzollern en de culturele en natuurlijke schoonheden.

Oberschwäbische Barockstraße

Een tal van kostbaarheden uit het barok en het rococo zijn te vinden in het prachtige landschap van het Voralpenland. Langs de Oberschwäbischen Barockstraße van Ulm tot Friedrichshafen zijn hoogtepunten van de sacrale kunst te vinden: in de kloosters Zwiefalten en Obermarchtal, in de bibliotheek van het voormalige klooster in Bad Schussenried en in de grootste barokke basiliek noordelijk van de Alpen in Weingarten.

Mühlenstraße Oberschwaben

Meer dan 100 stations langs de Mühlenstraße Oberschwaben presenteren de molens in Oberschwaben. Vele molens zijn nog in dienst en kunnen van buiten en gedeeltelijk ook van binnen (op aanvraag) worden bezichtigt. Sommige zijn als winkeltje met regionale producten, zoals meel en dergelijke geopend. Andere zijn verbouwd tot musea, horecabedrijf of u kunt een bad nemen in de vijver.

Romantische Straße

De 350 km lange Romantische Straße raakt in het Taubertal de Burgenstraße en leidt door bezienswaardige steden als Tauberbischofsheim of Bad Mergentheim en middeleeuwse sprookjessteden als Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl.

Württemberger Weinstraße

De wijnsoorten Trollinger, Riesling, Schiller, Müller-Thurgau en Lemberger kunt u langs de Württemberger Weinstraße proeven. De route begint in Bad Mergentheim en verloopt via Hohenlohe, het Zabergäu-Stromberggebiet en het Remstal tot Esslingen am Neckar.

Schwarzwaldhochstraße

Slechts enkele Duitse landschappen zijn in de wereld net zo bekend als het Zwarte Woud. De 70 km lange Schwarzwaldhochstraße (identiek met de snelweg B500) verloopt via het middelgebergte van Baden-Baden naar Freudenstadt en presenteert zicht op alpiene kloven, op de Rheinebene en tot aan het Elzas.

Straße der Staufer

De Straße der Staufer is 170 km lang en combineert geschiedenis, kunst, cultuur en politiek van het geslacht van de Staufer uit de regio’s Göppingen en Schwäbisch Gmünd zoals Burg Hohenstaufen, Rechberg en de kloosters Wäschenbeuren en Lorch.

Deutsche Uhrenstraße

Het centrum en het land van oorsprong van de Deutsche Uhrenstraße is het zuidelijke Zwarte Woud in de omgeving van Furtwangen en Triberg. Hier werd de koekoeksklok uitgevonden, bekend in de hele wereld. Nog steeds zijn hier de bekende “high-tech” klokken thuis.

Deutsche Limes-Straße

De Deutsche Limes-Straße is de toeristische route langs het UNESCO-werelderfgoed Obergermanisch-Raetischer Limes van Rheinbrohl/Bad Hönningen am Rhein tot naar Regensburg aan de Donau. Langs de route zijn talrijke cultuurhistorisch interessante stations over het romeinse verleden in het Rijnland, de Palts, in Hessen, Baden-Württemberg en Beieren te vinden.

Baden-Württembergische Milch- & Käsestraße

De baden-württembergische Milch- und Käsestraße (melk- en kaasstraat) geeft inzicht in de traditionele productie van melkproducten. Langs de route zijn regionale specialiteiten als landboter uit het Zwarte Woud, Bergkäse uit het Allgäu en Bibiliskäs thuis. Inmiddels zijn 47 bedrijven lid van de melk-&kaasstraat en vormen zij en „straat van diversiteit“.

Römerstraße Neckar-Alb-Aare

Ooit was de Römerstraße Neckar-Alb-Aare de meest belangrijke verbinding tussen de stations van de provincie Obergermanien.Tot nu toe kan men op de 400 km lange route langs oude straten tussen de Schwäbische Alb en de Neckar tot aan Hochrhein en Aare inzicht in de vroegere tijden verkrijgen. Romeinse routes, dorpjes en steden wijzen naar verleden tijden.

Weinstraße Taubertal

De 204 kilometer Weinstraße Taubertal is de verbinding tussen drie wijnbouwregio´s langs de Tauber: Baden, Franken en Württemberg. De wijnreis van Wertheim-Dertingen tot Rothenburg o.d.T. en Niederstetten brengt een bezoek aan tal van wijngoederen, wijnbergen en wijncoöperaties waar men de wijnen tevens kan proeven en genieten.