Kraichgau-Stromberg

Tussen Rhijn en Neckar met zonnige landschappen en bossen in ligt het „Land der 1000 Hügel“ (het land van de 1000 heuvels). Het natuurpark Stromberg-Heuchelberg in het zuidoosten van de regio wordt beïnvloed door de wijnbergen.

© Kraichgau-Stromberg Tourismus e.V./Jan Bürgermeister

„Besenwirtschaften“ in Kraichgau-Stromberg

Het „land van de 1000 heuvels“ is de perfecte regio voor wijnbouw. Er groeien premiumwijnen van Trollinger, Lemberger en Schwarzriesling tot Steinsberger Spätburgunder. Een Luilekkerland voor wijnvrienden. In de restaurants en “Besenwirtschaften” (seizoensgebonden geopende kleinere restaurants bij de wijnboer) als specialiteiten als de vesper met zelfgebakken brood, Rostbraten (klapstuk) en Maultaschen op de kaart. Naar men zegt hebben de Maultaschen hun oorsprong in klooster Maulbronn. Voor een dagexcursie adviseren wij niet alleen door deze wijnregio te fietsen of te wandelen, maar ook langs de Badische en Württembergische Weinstraße.

UNESCO werelderfgoed Kloster Maulbronn

Het schitterlicht van de regio is Kloster Maulbronn. Het klooster werd in 1147 opgericht, behoorde tot de cisterciënzer en is het meest indrukwekkende middeleeuwse klooster noordelijk van de Alpen. 1993 werd het tot UNESCO werelderfgoed genoemd. De architectonische highlights zijn de romaanse kloosterkerk, de gotische kruisgang, het bronnenhuis en de eetzaal van de monniken. Andere architectonische meesterwerken zijn te vinden in Schloss Bruchsal in Spargelhochburg. Het gebouw bevat „die Krone aller Treppenhäuser“ van Balthasar Neumann, de tuinzaal en marmeren pronkzalen.

Fietsen en wandelen in Kraichgau-Stromberg

De wijn- en weidenregio Kraichgau-Stromberg is een paradijs voor actieve mensen lopend en op de fiets. Bewegwijzerde fietswegen wijzen langs de wijnbergen, kleine musea en mooie uitzichten, door heuvelige landschappen tussen Rhijn en Neckar. Wat u zeker moet doen is een pauze bij een regionale wijnboer, in een „Weinstube“ of in een wijnhof.

Kraichgau-Stromberg